Представител на Държавната агенция за българите в чужбина посети БТПП

Зам.-председателят на БТПП Георги Стоев се срещна с Иванка Славчева, представител на Държавната агенция за българите в чужбина.
Тя представи излезлия от печат през септември 2014 първи том от трилогията "Чикаго - българският град", издаден от културната организация на българите Bulgarian-American Legacy ("Български завет в Америка") под патронажа на генералния консул на Република България в Чикаго. Книгата е посветена на историята и актуалното състояние на българската общност в тази част на САЩ.

 

БЪЛГАРКА НА ГОДИНАТА 2014

На 15.01.2015 г. изтича срока за подаване документи.

Държавна агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България обявява началото на шестото издание на годишното отличие „Българка на годината”. С тази инициатива ДАБЧ се стреми да насочи вниманието към значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават обществено признание и подкрепа. 

Годишното отличие на ДАБЧ носи името на Св. Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката - красотата, твърдостта и волята в най-тежки ситуации, вкорененото в нея човешко достойнство.

 

Will 2015 Be Better or Worse for Real Estate?

Recovering prices are drying up the stock of affordable homes in major metro areas, but shoppers in a mood to buy are optimistic.

Whether you’re looking to sell your home or spent the last year waffling between renting or buying, you probably have one question as we head into the new year: Will 2015 be better — or are we headed into another year of the same?

There’s no such thing as a real estate crystal ball, and anyone who claims to have all the answers probably has a hidden agenda. With many factors to consider, let’s take a closer look.

 

БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА ОТБЕЛЯЗВАТ 167 ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

Одеса, Украйна: На 6 януари 2015 година Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“  проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер гр. Одеса. Българите в Одеса отбелязаха 167 годишнина от рождението на гениалния поет, непоколебимия борец за свободата на България. На мероприятието присъстваха ученици от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“. Цветя и венци бяха поднесени и от Българския младежки клуб „Актив”.

 

Improve your credit score in 2015

If credit is on your list of things to improve this year, there are many options to tune up the ways you think about and interact with your credit. Knowing the smart solutions to improve your credit habits can take you far in the new year — especially with a big purchase ahead.

1. Being disconnected

Habit to break
: Not checking your credit report

Resolution to make: Check your credit report regularly to know where your credit stands, and to make sure you’re prepared when it comes time to buy a home. Consider your credit report the road map to all your credit behaviors: It’s important to know how your report will look to lenders and others when they see it for the first time.

 

25 Best Places To Retire in the USA

Retirement is a new phase of life, and, for many, a chance to consider new surroundings. Here is our new list of 25 top U.S. cities for retirement. Data we sifted included housing and living costs, taxes, weather and air quality, crime rates, doctor availability, and active-lifestyle rankings for walkability, bicycling and volunteering. We also looked at economic data with an eye toward a “working” retirement. A fuller explanation of these factors can be found here. Cities are listed in alphabetical order.

 

Най-актуалният цвят на 2015 година

Както всяка друга година, компанията Pantone Color Institute определи кой ще е най-актуалният цвят на идващата, 2015 година.
Нюансът хит на годината се избира чрез специална анкета сред експертите на компанията, които сега са на мнение, че най-модно ще е топлото съчетание на бордо и кафяво, известно като „марсала”.
Господстващият цвят нат 2015 г., по мнението на Pantone Color Institute се родее по име с прочутия сорт десертно вино от Сицилия. „Марсала въплъщава удоволствието от вкусен обед, а неговата червено-кафява основа излъчва изисканост и естественост.”, мотивира избора си Pantone.

 

Как да се отървем от мухъла в дома си без хлорни препарати?

Вредният мухъл може да се появи на всяко място, дори и в най-чистия и уютен дом, тъй като се нуждае само от висока влажност и липса на проветрение. Често той възниква през зимата, при липса на редовна вентилация и наличие на конденз.

В допълнение към неприятния му вид и способността му да руши мазилка, мебели и тапети, мухълът у дома често предизвиква алергични реакции и проблеми с дихателната система. Ето защо е необходимо спешно да се предприемат действия срещу него.

Използването хлорни препарати, особено в детски стаи, не е желателно! Затова е по-добре да замените битовата химия с нещо натурално, а именно домашен препарат против мухъл.

 

11 начина да намалите усещането за стрес

Най-трудното в живота е да приемем, че нещата никога няма да бъдат такива, каквито сме се надявали. Да свикнем. Да осъзнаем, че една концепция, представа за връзка, за проект, която е обитавала ума ни и ни е изпълвала с надежда в продължение на месеци, дори години, никога няма да се реализира.

С това се е сблъсквал почти всеки. Тогава се налага да съумеем да приемаме нещата такива, каквито са и да преодолеем стреса, който ни създава мисълта, че една наша надежда не се е осъществила.

За тези моменти на разочарование може да се каже, че почти винаги предшестват щастие. Рано или късно след тях човек осъзнава, че не се е сдобил с това, което е искал, но после е получил това, от което е имал нужда.

Как да си помогнем в тях? Тук следват 11 начаина да се освободим от мислите, които ни натъжават, и да намалим усещането за стрес.

 

Кои зодии ще забогатеят през 2015 година

2015 година ще бъде благоприятна за мнозина за израстване в кариерата и в увеличаване на финансовото състояние. Какви качества на характера трябва да проявят представителите на различните зодии, за да забогатеят и да направят състояние, посочва occult-times.com.

Овен

Астролозите съветват представителите на зодия Овен да сменят своята тактика на поведение. Не трябва да действат безцеремонно и настъпателно. За да имат успех през 2015 година, е нужно да действат доста внимателно. Финансовата прогноза за 2015 година им препоръчва да бъдат повече спонтани, внимателни и търпеливи. Особено успешна за кариера и финансов просперитет ще им донесе колективната работа, лидерските качества и умението да организират своята и чуждата дейност.

 

Весела Коледа, мирна и успешна 2015!

Happy New yearДа бъде Коледата ви незабравима,
а годината - неповторима!
Да сте здрави, весели, засмени
и от Бог благословени!

May your Christmas be joyful.
May your New Year be hopeful.
May you receive all your heart’s desires.

Bulgaria21.net

 

България е земята на най-древната цивилизация

Американската наука призна, че най-древната цивилизация в Европа е процъфтяла на територията на България и част от Балканите от 6200 г. до 4500 г пр.н.е.

Едно изследване на професор Дейвид Антони:

Неочакван фурор предизвика в Ню Йорк изложбата “Изгубеният свят на Стара Европа”, писа “The New York Times”. Дълго преди разцвета на Гърция и Рим, дори много по-рано от възникването на първите градове в Месопотaмия и Египет, в долното течение на Дунава и Предбалкана е живял народ, изпреварил своето време в търговията, изкуството и техниката. В последните дни на 2009 г. много американски специализирани издания, а и ежедневници отбелязват, че в периода на своя разцвет цивилизацията „Стара Европа“ е била едно от най-развитите места на света. Отбелязват още, че през 1972 г. край Варна е открит Варненският некропол и неговото халколитно съкровище.

 

България - така се казват град и планина в Италия

Вероятно ще бъдете доста изненадани да прочете това, но за някои историци у нас то е стара истина. Според тях българите не сме тюрко-азиатски народ, а сме част от пеласгите – старото население на Балканите, Апенините и Мала Азия още преди пристигането на елините, което население античните автори (предимно елини) наричали не пеласги, а с презрителното траки. Всъщност терминът "траки" не е етноним, а е общностно название, характеризиращо над 80 сродни племенни групи, с което общностно название гръцките пришълци са наричали автохтонните неелинизирани народи на Балканите в периода на еленизма. На гръцки нарицателното "траки" е добило значение на "необразовани", "диви", "варвари", "неелини". Та, според подкрепящите тази теория, колкото и еретично да звучи – така терминът "траки" е неприложим за историографията. Т.е. все едно да обявим, че в XV-XIX век на Балканите не е имало българи , а "гяури", само защото османските дефтери наричали поробеното население по този презрителен начин.

Та в този ред на мисли, ще ви разкажа за едно особено интересно място в съвременна Италия, което чисто и просто повече от 15 века носи името България. А именно Monte Bulgheria .

 

ИЗХОДЪТ Е РЕВОЛЮЦИЯ!

Владо Трифонов

Надигна ли глава българският народ?
Намериха ли се смелчаци и идеалисти,
които да тръгнат срещу стрелците...?


„Новите демони на България” – помните ли тази книга на немския разследващ журналист Юрген Рот? Няколко неща ме карат да пиша за нея сега, доста време след софийската й премиера.

Първо: фактът че българските следователи, прокурори и висши полицейски служители, съгласили се да разговарят с нейния автор, са поискали да останат анонимни и са уреждали срещите си на тайни места, от страх да не пострадат.
Този страх продължава.

Второ: песимизмът на журналиста и неговите събеседници. Според  него до такава степен България се е мафиотизирала, щото освен заплаха за самата себе си, тя вече е заплаха и за останалия свят.
Този песимизъм продължава.

Трето: омразата, която немецът срещна в България от страна на министри и журналисти. Нарекоха го „нагъл лъжец” и „безгръбначно мекотело” (думите са на бивш вътрешен министър, прославил държавата с тежкия си махмурлук). Дотам го възненавидяха, че от няколко места дори го заплашиха със съд.
Тази омраза продължава.

 

23 индийски мъдрости за духовен баланс

1. Добрият човек вижда добри знаци.

2. За да чуете себе си е необходимо да мълчите с дни.

3. Ако забележиш, че яздиш мъртъв кон - слез.

4. Този, който мълчи, знае два пъти повече от бърборещия.

5. Погледни следите от твоите мокасини, преди да съдиш постъпките на другите.

6. Родината е там, където се чувстваш добре.

 

В ОДЕСА ПРЕДСТАВЯТ СТИХОСБИРКА НА МЛАДИ БЕСАРАБСКИ ПОЕТИ

Одеса, Украйна: На 6 декември 2014 г. в Българския културен клуб „Читалището“ към Генералното консулство на Р България в гр. Одеса се проведе поредната литературна вечер. За пръв път бе представена стихосбирка на млади бесарабски поети „Сърца на кръстопът“. Книгата се издава по инициатива на Български младежки клуб „Актив“ и с подкрепата на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

„Сърцата на кръстопът“ е уникална по рода си стихосбирка, която е събрала творби на 27 автора от Одеска област, Украйна и Молдова. Най-малкият поет е на 9 години. Всички те рецитираха стихотворенията си пред публиката и се запознаха един с друг.

 Bulgaria 21 on Facebook Bulgaria 21 on Google+ Bulgaria 21 on Twitter


Вход

Ако вече сте регистрирани, за да публикувате статии и обяви тук, моля въведете име и парола. Използвайте Firefox.

За да станете автор и да публикувате статии и обяви тук, моля регистрирайте се. Използвайте Firefox.

Archive


Валутен калкулатор
Amount:
From:
To:


Посетители

В момента има 15 посетителя в сайта