ЯНКА И ПЕНКА

      Преди няколко месеца отидох в село К. Там живее моя съученичка - Радка, която много пъти ме канеше да й гостувам, а аз все отлагах. Сега съм свободна и понеже съм се застояла на едно място ми се прииска да отида някъде. Заминах с влака и моята съученичка ме посрещна на гарата. Не бяхме се виждали отдавна и много се зарадваме. И двете се бяхме променили, т.е остарели, но по дух бяхме оптимистки. По това си приличахме и се харесвахме. След прегръдките и целувките отидохме у тях. Те имаха голяма и добре обзаведена къща. Разговорите ни нямаха край. Спомняхме си младежките години, стари приятели. Споменахме починалите, одумахме колко са остарели живите – като че ние сме още млади!?

 

Проучване прогнозира неизбежния колапс на индустриалната цивилизация

В продължение на години учени и социални активисти предупреждават, че неравенството в доходите, изчерпването на ресурсите и бесният растеж на населението ще доведат до срив на цивилизацията. Въпреки това политиците гледат на тези твърдения като на предвижданията на оракулите по цирковете.

Сега едно проучване, финансирано от NASA Goddard Space Flight Center, потвърждава тези ужасяващи пророчества, като посочва , че индустриализираното общество може напълно да рухне в рамките на следващите няколко десетилетия, пише GreenTech.bg.

 

Йерусалим

Днес ще Ви разкажем за забележителностите, на които може да се насладите по време на престоя си, като акцент разбира се е всеизвестният Божи гроб.

Йерусалим се намира на 60 км. от Тел Авив и Средиземно море и на 35 км. от Мъртво море.
В петък, събота и неделя Старият град е място за поклонение последователно на мюсюлмани, евреи и християните, които отправят молитвите си от джамиите, от Стената на плача и от християнските църкви. През останалите дни, туристите с удоволствие обикалят  по каменните улици - това е вашето време :)

 

Сън

Сън сънувах. В дома на порока влязоха неуловимите отмъстители. И като се почнаха едни страхотни новини: Прокурор опънал чадър над олигарси и политици, взел та скочил отвисоко; Негов колега, известен поръчков обвинител пил кафе, но то нещо не му понесло; Съдия, покровителствал с години членове на ДОПГ (държавна организирана престъпна група) риболовствал, но рибата го повлякла в тръстиките…

 

Почивка в Бали

Днешната ни разходка е до тропическия остров Бали (Bali) разположен в сърцето на Индонезийския архипелаг -  най-големият архипелаг на планетата, състоящ се от около 17 000 острова.
Заради богата си история, култура, красивите плажове и тропическия климат, Бали е смятан за едно от най-красивите места в света и наричан "Острова на хилядата храма", заради огромния брой храмове и пагоди.

 

Раздадоха наградите за иновативни фирми и проекти

На тържествена церемония в БТПП бяха връчени за първи път Награди на Съвета по иновации и енергийна ефективност при БТПП за най-успешна иновативна фирма и за най-добър иновативен проект за 2013 г.

 

Проект „ИЗКУСТВОТО В ДЕЙСТВИЕ“ ще популяризира български творци

Съвместен проект „ИЗКУСТВОТО В ДЕЙСТВИЕ” на „Арт Виза България – медиа и галерия“ и Българската търговско-промишлена палата ще рекламира творците на България. Първата изложба от проекта ще покаже 30 картини и скулптури дело на преподавателите от Факултет по изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград. Студентите са подготвили  за гостите на събитието музикална изненада и моден акцент.

 

Антистатик празнува своя 7-ми рожден ден

В деня на шегата, 1-ви април, Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” съвсем не на шега отбелязва своя символичен рожден ден – 7 години от своето създаване.
В духа на тазгодишното мото на изданието – „Как го виждаш?”, организаторите дадоха своите отговори за това какво се е променило през изминалите седем години за „Антистатик”.

„Пластовете се разместиха”, категоричен е Стефан А. Щерев. „На ауфтакт със статуковото“, добавя Вили Прагер. Ива Свещарова отговаря с усмивка: „Пораснахме на ръст със 7см.“ Според Ангелина Георгиева пък фестивалът става все по-добър.

 

ЖЕНСКИ СЪДБИ

Професията ми беше такава, че се налагаше да съм в контакти с мъже, да общувам служебно с тях. Струваше ми се, че по-добре разбирам мъжете. Общуването ми с тях беше безпроблемно. По всяка вероятност и характерът ми се е оформил по-близък до мъжкия. Някой може да не се съгласи с мен, че мъжете и жените се отличават по начин на мислене, на възприемане на заобикалящия ни свят, но аз няма да се съглася с него. Вярно е, че зависи и от всеки човек, но има обединяващи черти и неща, които са типично мъжки или типично женски. Няма да се впускам в разсъждения по този въпрос. Целта ми е друга.

В годините откакто съм се пенсионирала контактите ми с мъжете почти секнаха. Сега общувам повече с жени. В началото беше по-осезаемо, но и сега е така и се чувствам като в чужди води. Не че не мога да общувам с жените, но темите за разговор са различни от тези, с които съм свикнала. Възрастните жени като че са свикнали повече да се оплакват, да съжаляват за нужно и ненужно децата си, да одумват другите. При мъжете също има одумки, но с тях може да се говори за сериозни неща и след малко да се пускат шеги или комплименти. Мъжете не са докачливи, с тях можеш да бъдеш по-открит и, ако сгрешиш, да се извиниш, без да се притесняваш от злопаметност. Това не значи, че между тях няма и злопаметни, но не е типично. Докато повечето жени са сръдливи, докачливи. Въпреки това животът на жените винаги е бил труден. Те е трябвало да се съобразяват с мъжете си, с децата си, с нуждите и интересите на семейството, да се примиряват с условностите, наложени им от обществото, от моралните норми, от живота.

През последните 20-25 години по-честото ми общуване със жени породи една идея – да напиша за съдбите на някои от тях. Образите в моите разкази не са идентични с жените, които съм познавала, а само съм използвала някои техни качества и случки в живота им, за да покажа живота на жената във времето, в което е живяла, нравите и обичаите, които са я формирали като личност и са се отразили на нейната съдба. Някои разкази са по-дълги, защото по-добре съм познавала жените, опознала съм характерите им, а други са по-кратки, защото познанството ми с прототипите е било недостатъчно, но съдбата им ме е впечатлила.


 

ОТ ПИАЦАТА – В ТЕЛЕВИЗИЯТА (откъс от „Куци ангели”)

Кажете ми, нормално ли е журналистите
да приличат на бандити,
а бандитите да приличат на журналисти?

_________________________

(...) Понеже стана дума, че съм работила във вестник, нека ви кажа нещо за медиите по принцип. Медиите ни до една са корумпирани. До една. Вие го знаете, но нека и аз да ви го кажа. А собствениците до един са за затвора. И журналистите заедно с тях, да ме прощават колегите. Които, между другото, вече не ги броя за колеги. Щях да ги броя, ако бяха напуснали с мен в знак на солидарност. Тогава редакцията щеше да остане празна и баровците щяха да разберат, че не може безнаказано да си развяват байрака. Те обаче се свиха като охлюви, дори не ме изпратиха до вратата.

 

ЗА МЕДИЙНИТЕ БГ ПОДЛИЗУРКИ

(От книгата „Куци ангели”)

Владо Трифонов

 (…) - Добре че не станах журналист, да се червя днес пред хората. Чакай нещо да ти прочета.

Художникът бръкна в джоба на робата си и извади оттам сгънат лист. Разгъна го и погледна.

- Не, не е това.

Бръкна отново и извади друг сгънат лист.

- Ето го.

Потърси подходящия пасаж, намери го и започна да чете:

Как да забравя редакциите, просмукани от миризма на угодничество и страх. Призрачните журналистически фигури, бродещи насам-натам по коридорите, и високомерието на главните редактори и заместниците им.

 

Тенис: Димитров премина в трети кръг на Индиън Уелс

Българската тенис ракета номер едно Григор Димитров успя да отстрани Робин Хаасе и да се класира за следващата фаза на престижния тенис турнир от сериите Мастърс.

Хасковлията отново показа отлични тенис резултати и спечели двубоя срещу световния номер 46 с 6-4 6-3. В следващият кръг Гришо ще трябва да се изправи срещу Ернест Гулбис, който победи Жоао Соуса с 6-3 6-3.

 

КОИ СА ПОДВОДНИТЕ КАМЪНИ НА СТОКОВИЯ ПАЗАР И КАК ДА ГИ ИЗБЕГНЕМ

Въпрос: Здравей, Ангел! Искам да те попитам един бърз въпрос за инвестирането в стоковия пазар и къде виждаш потенциалните най-големи проблеми и неприятности за вбъдеще? Кои са подводните камъни, които могат да преобърнат кораба и може ли това въобще да стане някога? Благодаря ти и ти желая здраве и късмет! - П.Т. от Wheeling, IL

Отговорът на Ангел: Здравей и на теб! Имаш много интересен въпрос, за който можем да си говорим с дни (буквално), но ще се опитам да синтезирам отговорът си с няколко изречения, които да съберат повечето ми наблюдения по тази тема.

 

ПРАЗНИЧНО

Владо Трифонов

Размишлявам за нея. Напоследък все по-често и депресивно. Един приятел разправя: от годините ще е. Не ще да е от годините, казвам му,  приятел – годините са ми наред, ами е от очите.

От очите и от носа. От очите, които виждат неща, дето не са за гледане. И от носа, който надушва разваленото навред, чак в маркетите с щъкащи по храната животинки.

И от сърцето, разбира се; особено от него. Но не от онова сърце „юнашко, дето не трае да гледа турчин, че бесней”, ами от моето скромно софийско сърце, дето би изтраяло на всичко, само не и на мръсотията българска.

А мръсотията върви с простотията, тя пък с бесотията, и тринките тъй удобно са се разположили в генокартата на нашенеца, щото не щат да мръднат оттам.

 

Купените запалихме, с кукерите прогонихме злото

Кметство Бистрица с подкрепата на читалище "Св. Борис І 1909" и туристическо дружество "Погледец" организираха тържество за Сирни Заговезни. Гости на празника в центъра на Бистрица бяха групата сурвакари на село Косача, община Ковачевци и на село Долна Секирна, община Брезник в област Перник.

 

Историята на първата мартеница

Знаете ли защо конците, от които се прави тя, са бял и червен

Няма българин, който да не знае какъв ден е днес и какво се прави по традиция. Знаете ли обаче истината за празника, на който се окичваме с бели и червени мартеници?

Знаете ли всъщност, че обичаят "Баба Марта", който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция, е езически?

Според поверието, на 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение.

 Bulgaria 21 on Facebook Bulgaria 21 on Google+ Bulgaria 21 on Twitter


Вход

Ако вече сте регистрирани, за да публикувате статии и обяви тук, моля въведете име и парола. Използвайте Firefox.

За да станете автор и да публикувате статии и обяви тук, моля регистрирайте се. Използвайте Firefox.

Валутен калкулатор
Amount:
From:
To:


Посетители

В момента има 61 посетителя в сайта