Испания: Да живееш под скала!

Някои градове впечатляват със смайваща природа, други с архитектура, но има и такива, които притежават и двете!

Малък и китен град в Испания, с едва едва около 3 000 жители, но по-известен с къщите си, издълбани в гигантска скала.

Добре дошли в Сетенил!

 

10-те най-странни забрани по света!

Предиукендно решихме да Ви представим 10 меко казано странни забрани, събрани от цял свят. Някой от тях могат да са Ви полезни, но болшинството по-скоро ще Ви накарат да се усмихнете :).
 
10.Пътуване във времето. (Китай) Централно бюро на Китай в областта на киното, радиото и телевизията реши, че "не е необходимо да се насърчават филми и телевизионни предавания за пътуване във времето, тъй като те отразяват историческите факти погрешно."

9.Жълтият цвят. (Малайзия)
През 2011 г. правителството на Малайзия забрани носенето на жълти фланелки, шапки, гривни и връзки на обувките. Причината е, че жълтото е цветът на опозиционните активисти.

8.Проходилките за деца. (Канада)
През 2004 г., учените са доказали, че проходилката пречи на развитието и подвижността при децата, което довело до забраната й за употреба в Канада. Днес канадските деца се учат да ходят, държейки се за стените.

 

Изгубеният Боинг 777

Месец мина от 8 март 2014-та, когато се случи тази история, достойна за Бермудския триъгълник

Докато половината свят търси, или се прави че търси,  изгубения „Бойнг 777”, неназовани източници от различни разузнавателни служби по света, с половин уста или с цяло гърло, заявяват своите, различни по същество, версии. Според една от тях,  изпарилият се аероплан на „Malaysia Airlines” се намира на неравен селски път, на югоизток от размирната афганистанска провинция Кандахар, съвсем близко до границата с Пакистан, на който пилотът е успял да го приземи. Независимо от това, че и двете му крила са пречупени и отделени от корпуса, всичките 227 пасажери и 12-членият му екипаж са живи, макар и някои от тях също малко поначупени както въздушното си возило.

 

Записки от Бар Чикаго

Всяко поколение има своята философия, своето възпитание, своите книги, своите песни и своите забавления... Ако погледнем през сто години назад ще видим колко много нашите български предтечи в нашия български град Чикаго се различават от нас.  Казвам това без да ги подценявам. Напротив - мнозина от тях са били равни по ум или с малко повече от този у мнозина от нас, които все още не сме го изгубили съвсем...

Когато „Диви рози” и „Хопса-Хопса” просълзяваха Чикаго

Започвам тези записки от „Бар Чикаго”  с „Диви рози” и „Хопса-Хопса”. Няма такъв бар в Чикаго.  Но има диви рози, тъжните спомени по които, и момите с тях, са просълзявали до рев дори здрави като зверове „бутачи на вагонетки с камъни и кал”, с което занимание  по строежите на жп. линиите се е подвизавал тогавашния български юнак. Дан Колов е бил един от тях и след като натоварил, избутал и разтоварил  10 - 20 хиляди колички почнал с борбата и станал световен шампион. „Хопса-Хопса” пък било здрава гюрултия, след която му отпускали края.

 

ЖЕНСКИ СЪДБИ - НАДЕЖДА

      Надежда, или Надка, както я наричахме, беше най-малката в многолюдната челяд на Добри. Имаше двама братя и три сестри. Братята завършили началното училището в селото и се хванали занаят да усвоят: единият станал дърводелец, а другият строител.

      С Надка бяхме съученички и приятелки. Моите родители не възразиха, когато пожелах да отида да уча в близкия град. Тя също имаше такова желание.

      Надка беше висока, стройна, с бяла и нежна кожа, ходеше гордо изправена. Младежите в селото я заглеждаха и заговорваха, но тя се държеше хладно, не проявяваше интерес към задевките им. В поведението й имаше нещо, което привличаше, но и създаваше респект и дистанция. Надка много искаше да продължи образованието си. Сестрите й завършиха прогимназия в селото ни, не настояха  повече да учат, приеха решението на баща си, че на жените  не им  трябва образование, че те трябва да раждат деца и да се грижат за  семействата си. Бащата казвал, че не можел да приеме желанието на най-малката си дъщеря и поради това, че не харчил пари за образование на другите си деца и няма да е справедливо да харчи за нея. Той вече бил възрастен и доходите в семейството идвали главно от работата на семейните му синове. Какво щели да кажат те и жените им ? „Стига й образование! Колкото за другите, толкова и за нея!” – така отсъдил властният баща.    

      Не мислеше така  Надка, тя искаше да учи в гимназията в града и това е! Не харесваше селския труд и живота в селото. Опита се да научи занаят, да стане шивачка, но и това не й беше по сърце. Да учи искаше и нямаше мира от това си желание. То беше толкова силно, че тя се реши на смела и рискована постъпка: избяга в областния град и се хвана на работа в една текстилна фабрика. Ще учи и ще завърши задочно гимназия, а после и университет.

 

РАЗВИТИЕ НА МИСЛОВНИТЕ УМЕНИЯ У ДЕЦАТА

“Оги - Огненото драконче”

© Автор на текста: Маргарита Йорданова Дюлгерова
© Художник: Невена Колева Колева


“Оги – Огненото драконче” развива мисловни умения на децата от 7 до 11 годишна възраст.

Приказни и митологични герои олицетворяват различни начини за мислене и достигане до нови творчески решения за преодоляване на проблемите, с които се сблъскват съвременните деца:
- надмогване на страха,
- осъзнаване на необходимостта самостоятелно да мислиш, да се бориш, да решаваш съдбата си, да преценяваш враговете и да печелиш приятелите си;
- жертва и саможертва,
- истина и лъжа,
- многото лица на рекламата и опасността от злоупотребяването с нея,
- търсене на своето АЗ,
- правото и риска да си различен,
- оцеляването – но на каква цена...
- властта и сляпата вяра в нейната сила и непогрешимост,
- взаимовръзката между всичко живо, между живата и неживата природа,
- опазването на природата.

 

Аляска не е каляска

Както много видни политици, така и Обама и Путин не могат да се оплачат  от липса на интерес  към собствините им личности и трудовата им дейност. В тази, не много комфортна ситуация... като че си в клетка, а целият свят се изрежда да те оглежда и одумва.  И двамата, обаче,  трябва да проявяват денонощно мъдрост, здрави нерви и здрави зъби. Най-страшното е ако народите, които двамата теоритично  управляват, усетят че са беззъби и не могат да се справят с отсрещния.

Една част от теглото на големите управница са вицовете, които измислят за тях зевзеците, които ги има  под път и над път. Понякога те са злобни и обидни, друг път -  като деликатна усмивка,  дори ободряващи и  добронамерени.

Тия седмици, покрай лудото танго, в което  всичките световни сили се хапят и драскат - кой ще може в бъдеще да прегръща  Украйна и танцува най-вече с нея,  в народния майтапчийски фолклор не бяха забравени нито Путин, нито Обама.

 

Китай купува Украйна!?

Украйна като че заседна в гърлото на всичките патентовани големи гълтачи по света. Нито Европейският съюз, който схруска съвсем леко и оперативно такива залци като Румъния и България, нито САЩ, нито дори Русия, с която заедно са изяли планини  от борш и каша, изпили океан  от водка...  Даже международният валутен борд се  е стиснал и е възприел тактиката от циганските сватби, където всеки громко крещи, че ще дари младото семейство поне с каруца и два коня, но не казва кога - утре или след Второто пришествие... Мнозина искат да я глътнат, макар и мършава като манекенка от световния подиум, макар и малко отровна с бандите бандеровци и олигарсите, които се борят за кокала и са готови и ядрена война да провокират за да се наместят на трона.

В тази суматоха Китай си мълчи. Но не дреме.

 

Разпети петък

Поругаван, оплюван, осмиван, предаден, изоставен. Всичко това е изпитал Бог. Всичко е получил, до последната капка от „народната любов”. Колко е разбираемо. Колко по човешки, нечовешки са постъпили с Него. Всеки се е стремял да се разграничи от Него. Отричали са се от Него. Правели са се, че не Го познават. Криели са се, бягали са, по-далеч от Него. Да не би по някакъв начин някой да си спомни, че са имали нещо общо, някакви допирни точки. Да не би Неговото нещастие да се прехвърли и на тях. Страхът за собствените им кожи може да бъде усетен и днес след хиляди години, още смърди този техен страх.

 

ЯНКА И ПЕНКА

      Преди няколко месеца отидох в село К. Там живее моя съученичка - Радка, която много пъти ме канеше да й гостувам, а аз все отлагах. Сега съм свободна и понеже съм се застояла на едно място ми се прииска да отида някъде. Заминах с влака и моята съученичка ме посрещна на гарата. Не бяхме се виждали отдавна и много се зарадваме. И двете се бяхме променили, т.е остарели, но по дух бяхме оптимистки. По това си приличахме и се харесвахме. След прегръдките и целувките отидохме у тях. Те имаха голяма и добре обзаведена къща. Разговорите ни нямаха край. Спомняхме си младежките години, стари приятели. Споменахме починалите, одумахме колко са остарели живите – като че ние сме още млади!?

 

Проучване прогнозира неизбежния колапс на индустриалната цивилизация

В продължение на години учени и социални активисти предупреждават, че неравенството в доходите, изчерпването на ресурсите и бесният растеж на населението ще доведат до срив на цивилизацията. Въпреки това политиците гледат на тези твърдения като на предвижданията на оракулите по цирковете.

Сега едно проучване, финансирано от NASA Goddard Space Flight Center, потвърждава тези ужасяващи пророчества, като посочва , че индустриализираното общество може напълно да рухне в рамките на следващите няколко десетилетия, пише GreenTech.bg.

 

Йерусалим

Днес ще Ви разкажем за забележителностите, на които може да се насладите по време на престоя си, като акцент разбира се е всеизвестният Божи гроб.

Йерусалим се намира на 60 км. от Тел Авив и Средиземно море и на 35 км. от Мъртво море.
В петък, събота и неделя Старият град е място за поклонение последователно на мюсюлмани, евреи и християните, които отправят молитвите си от джамиите, от Стената на плача и от християнските църкви. През останалите дни, туристите с удоволствие обикалят  по каменните улици - това е вашето време :)

 

Сън

Сън сънувах. В дома на порока влязоха неуловимите отмъстители. И като се почнаха едни страхотни новини: Прокурор опънал чадър над олигарси и политици, взел та скочил отвисоко; Негов колега, известен поръчков обвинител пил кафе, но то нещо не му понесло; Съдия, покровителствал с години членове на ДОПГ (държавна организирана престъпна група) риболовствал, но рибата го повлякла в тръстиките…

 

Почивка в Бали

Днешната ни разходка е до тропическия остров Бали (Bali) разположен в сърцето на Индонезийския архипелаг -  най-големият архипелаг на планетата, състоящ се от около 17 000 острова.
Заради богата си история, култура, красивите плажове и тропическия климат, Бали е смятан за едно от най-красивите места в света и наричан "Острова на хилядата храма", заради огромния брой храмове и пагоди.

 

Раздадоха наградите за иновативни фирми и проекти

На тържествена церемония в БТПП бяха връчени за първи път Награди на Съвета по иновации и енергийна ефективност при БТПП за най-успешна иновативна фирма и за най-добър иновативен проект за 2013 г.

 

Проект „ИЗКУСТВОТО В ДЕЙСТВИЕ“ ще популяризира български творци

Съвместен проект „ИЗКУСТВОТО В ДЕЙСТВИЕ” на „Арт Виза България – медиа и галерия“ и Българската търговско-промишлена палата ще рекламира творците на България. Първата изложба от проекта ще покаже 30 картини и скулптури дело на преподавателите от Факултет по изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград. Студентите са подготвили  за гостите на събитието музикална изненада и моден акцент.

 Bulgaria 21 on Facebook Bulgaria 21 on Google+ Bulgaria 21 on Twitter


Вход

Ако вече сте регистрирани, за да публикувате статии и обяви тук, моля въведете име и парола. Използвайте Firefox.

За да станете автор и да публикувате статии и обяви тук, моля регистрирайте се. Използвайте Firefox.

Валутен калкулатор
Amount:
From:
To:


Посетители

В момента има 23 посетителя в сайта